Sosyal Medya

Dünya

Almanya'da iki gazeteciye ‘vatana ihanet' soruşturması

Almanya'da yayın yapan netzpolitik.org adlı internet portalında çalışan gazeteciler hakkında Federal Savcılık tarafından ‘vatan hainliği' suçlamasıyla soruşturma açıldı.



Ä°nternet portalının iki sorumlusu Markus Beckedahl ve Andre Meister, Anayasa Koruma TeÅŸkilatı'na ait gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle vatana ihanetle suçlandı. Federal Savcılık, soruÅŸturmaya gerekçe olarak Netzpolitik.org'da yayınlanan ‘gizli para akışı, internet içeriklerinin toplu deÄŸerlendirilmesi ve bu çalışmayı sürdürecek birimin yapılanma ÅŸeması'nı gösterdi.
Savcılığın aynı zamanda söz konusu belgeyi gazetecilere ulaÅŸtıran kaynak için de soruÅŸturma baÅŸlattığı ancak bu suçlamada vatan hainliÄŸi suçlamasının bulunmadığı belirtildi. Federal Savcılığın ÅŸikayet nedeniyle bir bilirkiÅŸi tayin ederek söz konusu belgenin devletin gizlilik gerektiren bir belgesi olup olmadığını araÅŸtıracağı ifade edildi.

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı (BfV) BaÅŸkanı Hans Georg Maassen'in ÅŸikayetiyle açılan bu soruÅŸturma, ülkede de basın özgürlüÄŸü konusunu tartışmaya açtı.

‘NSA SKANDALI BASTIRILMAK Ä°STENÄ°YOR'

Netzpolitik.org haber sitesinin sorumlu çalışanı Beckedahl, soruÅŸturmaya tepki göstererek, hükümeti, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) BaÅŸbakan Angela Merkel dahil pek çok Alman yetkiliyi dinlemesine iliÅŸkin skandalını bastırmak ve gerçekleri örtmeye çalışmakla suçladı.
Almanya Gazeteciler BirliÄŸi BaÅŸkanı Michael Konken de, yapılan iÅŸlemi sert ÅŸekilde eleÅŸtirdi. Konken, uygulamayı iki gazetecinin susturulmasına yönelik geçersiz bir iÅŸlem olarak niteledi. Konken ayrıca soruÅŸturmanın kaldırılmasını da istedi.
SoruÅŸturma YeÅŸiller ve Sosyal Demokrat Partili siyasetçiler tarafından da eleÅŸtirildi. YeÅŸiller Partisi'nden Renate Künast sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada NSA soruÅŸturulmazken yapılanları ‘rezalet' olarak niteledi.

EN SON 1960'LLARDA SPÄ°EGEL DERGÄ°SÄ°NE VATANA Ä°HANET SUÇLAMASI Ä°LE DAVA AÇILDI

Sol Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Sahra Wagenknecht de, Federal Savcılığın demokrasiye ihanet ettiÄŸini vurgulayarak, toplu dinlemeler ve izlemeler için soruÅŸturma açılması gerektiÄŸini ifade etti. Almanya'da en son 1960'lı yıllarda Der Spiegel dergisine vatana ihanet suçlaması ile dava açılmıştı. Ancak Der Spiegel çalışanları hakkındaki iddialar mahkemede kanıtlanamayınca dava düÅŸmüÅŸtü. Ülkede vatana ihanet suçuna bir yıldan az olmamak üzere ömür boyu hapse kadar hapis cezaları verilebiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.